Polis på plats utanför Hässleholms Tekniska skola. Foto: Johan Nilsson/TT

21-årig man häktad misstänkt för explosioner på skola i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit anhållen misstänkt för explosionerna på en gymnasieskola i Hässleholm häktades under lördagen av Kristianstads tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

På lördagen häktades en 21-årig man av Kristianstads tingsrätt misstänkt på sannolika skäl för allmänfarlig ödeläggelse. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

– De begär honom häktad för att man bedömer att det är risk för att han fortsätter förstörelse och att han fortsätter begå brott, säger SVT:s reporter Anna Gjöres, som är på plats vid häktningsförhandlingen.

Greps beväpnad

På torsdagsmorgonen exploderade två sprängladdningar på Hässleholms tekniska skola. Senare greps den nu häktade 21-åringen i anslutning till skolan. Enligt hans advokat Torgny Dahlberg var han då beväpnad med ett ”kompressorstyrt vapen”.

Advokat Torgny Dahlberg är 21-åringens försvarare. Foto: Sofia Ekhem

– Han säger att hans klient erkänner förstörelse och att det är han som har orsakat explosionerna. Han nekar dock till allmänfarlig ödeläggelse, säger Anna Gjöres.

Torgny Dahlberg menar att det var en tillfällighet att 21-åringen valde Hässleholms tekniska skola. Han ville bli gripen, men säger själv att han inte ville skada någon och att han sett till så att ingen blivit det.

Åklagare Pernilla Tallinger. Foto: Sofia Ekhem

Enligt åklagare Pernilla Tallinger inträffade explosionerna på en plats på skolan där vem som helst kunde röra sig fritt.

– Det var i källaren, där det finns undervisningslokaler, säger hon.

Pernilla Tallinger berättar också att massor av föremål tagits i beslag i husrannsakan mot 21-åringens hem, en gård i Hässleholms kommun. Hon vill dock inte gå in på vad det är för föremål.

Enlligt henne är straffskalan för den här typen av brott minst två års fängelse.

Oklart vad som detonerade

Ingen kom till skada vid explosionerna. Det är fortfarande oklart vad det var för sprängmedel som detonerade.

Händelsen utreddes inledningsvis som terrorbrott, men polisen ändrade senare rubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Skolans elever evakuerades efter explosionerna, som medförde skador i en korridor och lite på några skåp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.