Polisen spärrade av ett stort område kring Hässleholms tekniska skola under morgonen. Foto: Mikael Nilsson

Explosion i Hässleholm utreds inte längre som terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern anhölls på torsdagen efter en explosion på Hässleholms tekniska skola tidigare på morgonen. Händelsen utreddes initialt som terrorbrott men polisen ändrade senare rubricering.

Polis och räddningstjänst larmades till gymnasieskolan efter ett brandlarm strax innan klockan 9 på morgonen. På väg dit får de uppgifter om att en explosion ägt rum. Räddningstjänsten skickar först in rökdykare, men insatsen får senare avbrytas då polisen bedömde platsen som osäker.

Senare anträffas en gärningsman i anslutning till skolan och frihetsberövas. Mannen är i 20-årsåldern och skriven i kommunen. Polisen beskriver gripandet som relativt odramatiskt.

Inga personer kom till skada. Händelsen utreddes initialt som terrorbrott, men polisen ändrade på eftermiddagen rubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Skolavslutning ställs in

Skolan kommer att hålla stängt även under fredagen, men kommer eventuellt att öppnas någon gång under dagen, så att elever och personal kan komma och hämta sina tillhörigheter innan jullovet.

På fredagen skulle julavslutning ha hållits i skolan. Den är nu inställd och istället kommer personalen att träffas i aulan på Norra station. Dit är även elever välkomna om de vill prata om det som inträffat.

Enskild händelse

Under förmiddagen förklarade polisen varför de initialt rubricerade händelsen som misstänkt terrorbrott:

– Det är en publik plats och vi gjorde bedömningen att sprängladdningen är till för att skada andra människor, sa Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef.

– Vi bedömer den här händelsen som en enskild isolerad händelse. Vi bedömer också att det inte rör sig om ett terrorbrott. Vid en punkt kom vi fram till att det inte var fler attacker på gång, och gjorde bedömningen att det är en ensamagerande person, säger Pär Cederholm vid en presskonferens.

Mannen har förhörts

Han berättar också att det är skador i lokalerna, men vill inte gå in på vilken typ av skador det rör sig om. Han vill heller inte gå in på om den misstänkte mannen har någon koppling till skolan. Vilken typ av sprängämne som använts vill de heller inte gå in på.

Ett första förhör har hållits med den misstänkte mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på skola i Hässleholm

Mer i ämnet