Efter tre veckors flykt från Syrien har Adel Kharbout och hans familj nått Malmö. Foto: Moa Ferm

”Absurt att inte få hjälpa flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har omkring 200 flyktingar anlänt med tåg till Malmö central. En del av dem har suttit fast på tåg i Rödby medan andra har kommit med båt till Trelleborg.

Hitills har Malmöpolisen också gripit totalt 20 personer misstänkta för människosmuggling. 35 vuxna och ett antal barn har fått hjälp av privatpersoner att ta sig över bron i personbilar.

– Vad det handlar om är att olagligen föra en utländsk medborgare illegalt in i landet, säger Lars Förstell, pressinformatör Skånepolisen.

#flykt

Utreder syftet

Polis och åklagare ska nu utreda i vilket syfte de misstänkta har har kört  flyktingar över gränsen från Danmark till Sverige.

– Vi tar reda på under vilka omständigheter det här har skett. Om något brottsligt skett så ska det lagföras, säger Lars Förstell.

Många av de misstänkta människosmugglarna hänvisar till ”humanitära” skäl och att de inte tar betalt för att hjälpa flyktingarna. 2009 dömdes dock en man till dagsböter för att ha fört in sin asylsökande familj i landet via Öresundsbron.

Trots att många gripits finns det många som kan tänka sig att hjälpa flyktingar över gränsen. På Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö erbjuder volontärer sin hjälp.

Hjälp på Kontrapunkt

Många flyktingar har kommit till Kontrapunkt. I en gammal folkbuss med skylten ”kultur på väg” körs ungefär 25 personer ner till centralen för att därifrån ta sig vidare till Norge. En av de som kommit ner för att erbjuda sin hjälp är Simon Lundh, som just nu är beredd som chaufför.

– Eftersom jag har bil kan jag ställa upp och köra folk dit de behöver åka, säger han.

Han har fått besked om att resan går till Göteborg, men han skulle inte tveka att köra flyktingar över landsgränser.

– Det handlar inte om människosmuggling, det handlar bara om att hjälpa till, säger Simon Lundh.

Johanna Nilsson som jobbar på Kontrapunkt  menar att det är självklart att hjälpa flyktingarna att sätta sig i säkerhet.

– Att det ska vara kriminellt att hjälpa folk ta sig till en säker plats känns helt absurt, slår hon fast.

Vill stanna i Malmö

Några av familjerna som kommit från vill stanna i Malmö. 18-årige Adel Kharbout och hans familj. består av nio vuxna och tre barn.  De har varit på flykt från Syrien i tre veckor.

– Från Turkiet till Grekland åkte vi först på en mycket liten båt, den tog in vatten och min bror ramlade i. Vi förlorade honom där, förklarar Adel.

Vad vill du göra här?

– Jag vet inte, börjar Adel, men fortsätter. Jag vill plugga! Sedan kriget började i Syrien har jag inte kunnat gå i skolan. Vi har förlorat allting, säger Adel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet