”Det är tuffa tider för alla på gatan – och därför ännu viktigare att stötta de mindre butikerna”, säger butiksägaren Marlene Petersén. Foto: Fanny Berg

200 meter coronaeffekter: ”Vi levererar krispaket med ost”

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger. Caféer. Gym. Butiker. Alla verksamheter ligger inom en radie av 200 meter i Malmö – och samtliga menar att de påverkas av coronaviruset.

Alla verksamheter påverkas av pandemin i olika hög grad.

– Vi har färre kunder och kämpar på. Numera kan kunderna få ett krispaket med ost levererat till dörren, säger Marlene Petersén, butiksägare på Skomakaregatan.

SVT Nyheter Skåne har undersökt hur olika verksamheter, på en sträcka på 200 meter, påverkas av viruset. Däribland har vi besökt, restauranger, caféer, gym och butiker, på den centrala Skomakaregatan i Malmö.

– Det är färre som vill teckna abonnemang på vårt fitnesscenter. Men vi kör på och tar en dag i taget. Nu erbjuder vi även utomhusträning med anledning av coronaviruset, säger Andreas Hult, gymvärd.

”Vi tar en dag i taget och vidtar de åtgärder som krävs”, säger Andreas Hult, gymvärd. Foto: Fanny Berg

Tomt i kassan

Mitt emot fitnesscentret kan Malmöbor käka lunch, middag eller ta något att dricka.

– Vår verksamhet har förlorat 50 procent av försäljningen. Men avhämtningen går bättre, säger John Visser, restaurangchef.

Av de 10 verksamheter som SVT Skåne besökt så menar samtliga att de påverkas av coronaviruset i någon utsträckning. Och det handlar främst om färre kunder eller gäster.

– Vi har reducerat våra öppettider på grund av att här är så lite kunder, säger Viktoria Dziechciowska, butikschef.

En butiksägare på gatan, som vill vara anonym, har haft noll i kassan under fem hela dagar sedan början av mars – då var där inte en enda kund på besök.

En butik på Skomakaregatan har under marsmånad upplevt fem dagar utan en krona i kassan. Foto: Fanny Berg

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.