Foto: SVT

24 sjuksköterskor säger upp sig i protest

Publicerad

Två tredjedelar av intensivvårdssjuksköterskorna vid Centralsjukhuset i Kristianstad har sagt upp sig. Orsaken: gravt missnöje med arbetsmiljön.

Sjuksköterskornas tidigare uppdrag var stand by-baserat, det vill säga att de kunde anpassa arbetsinsatsen efter vårdläget.

Men funktionen ersattes för sex år sedan av en övertidsfunktion, och det är den arbetstidsmodellen som inte har fungerat, menar sjuksköterskorna.

 De upplever att det inte finns tillräcklig tid till återhämtning och att följden har blivit ohanterlig stress och sjukskrivingar.  SVT Nyheter Skåne har pratat med en av drabbade som vill vara anonym.

Tålamodet slut

– Vi har försökt att få arbetsgivaren att lyssna på oss, men inget har fungerat. Nu är tålamodet slut, säger sjuksköterskan.

Uppsägningarna för de 24 personerna lämnades in under tisdagen och för de flesta gäller tre månaders uppsägningstid. På avdelningen jobbar totalt ett 40-tal sjuksköterskor.

– Jag ser ytterst allvarligt på detta. Vi har bestämt träff med dem i morgon förmiddag och där hoppas jag vi ska få mer klarhet i varför de säger upp sig, säger Ytte Hjert, ansvarig verksamhetschef, till SVT Nyheter Skåne.

Var det här väntat?

– Det var jag inte beredd på. Det kom som en överraskning för mig att de säger upp sig, säger hon.

Ser fram emot dialog

Fackförbundet känner till situationen, även om de inte har rekommenderat uppsägningarna

– Men vi ser ingen annan väg ut. Nu är det upp till arbetsgivaren att agera, uppger sjuksköterskan.

– Det har funnits en viss irritation kring arbetstidsmodellen men det framgår inte av uppsägningarna, så jag ser fram emot en dialog i morgon, säger Ytte Hjert.

Mötet med sjuksköterskorna ska hållas klockan 10.

– Jag hoppas vi kan lösa det, säger Ytte Hjert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer