Blodspåren visar hur tidningsbudet flytt för sitt liv över taket. Foto: Polisens förundersökning

Tortyrmisshandlade tidningsbud i Kristianstad – var allvarligt psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen blev den rättspsykiatriska undersökningen av den 25-årige man som åtalas för tortyrmisshandel av ett tidningsbud i Kristianstad klar. Den visar att mannen vid tiden för dådet led av en allvarlig psykisk störning.

Det var i augusti förra året som ett tidningsbud blev överfallet när han delade ut tidningar. Därefter hölls han frihetsberövad och blev misshandlad.

Den 21 januari beslutade tingsrätten att den 25-årige mannen som stått åtalad för misshandeln skulle genomgå ett rättspsykiatrisk undersökning. Nu är utredningen klar och den visar att mannen både vid tiden för dådet och vid den rättspsykiatriska undersökningen led av en allvarlig psykisk störning.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Bör dömas till rättspsykiatrisk vård

I den rättspsykiatriska undersökningen kommer man fram till att mannen bör dömas till rättspsykiatrisk vård. Det finns risk att han till följd av sin psykiska störning riskerar att återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

25-åringen har erkänt att han skurit tidningsbudet, men hävdar nödvärn. Han anser sig ha blivit angripen av demoner och försökt försvara sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Mer i ämnet