Delar av kvarteret spärrades av efter våldsdådet i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell

Tidningsbud i Kristianstad tvingades be för sitt liv under dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidningsbud i Kristianstad blev den 12 augusti attackerad och utsattes för grov tortyr medan han hölls fången i en lägenhet i flera timmar. Nu åtalas en 25-åring man för flera grova brott, bland annat människorov och grov misshandel.

I stämningsansökan beskrivs händelseförloppet där tidningsbudet under sin morgonrunda attackerades av en man som först tvingade budet ner i en källare och sen in i en lägenhet. Där tvingades budet att klä av sig naken samtidigt som han mottog knivhugg.

Enligt stämningsansökan har misshandeln varit tortyrliknande och budet tvingades att be för sitt liv. Tidningsbudet lyckades efter fem timmar fly naken ut genom en balkong.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Beväpnad med tre knivar

Den åtalade 25-åringen har därefter, enligt kammaråklagare Helen Fredriksson, naken trängt in i en annan lägenhet i centrala Kristianstad beväpnad med tre knivar. I lägenheten fanns ett par och deras barn. Där stannade gärningsmannen i några minuter och för denna handling åtalas 25-åringen för grovt hemfridsbrott.

Därefter tog sig 25-åringen olovligen in i en tredje lägenhet där han utsatte en man för en, enligt åtalet, synnerligen grov misshandel. 25-åringen åtalas dessutom för narkotikabrott eftersom polisen hittade drygt 2 gram kokain.

”Ser mycket allvarligt på brottet”

Totalt åtalas 25-åringen för ett människorov, två fall av synnerligen grov misshandel, två grova hemfridsbrott och narkotikabrott. Kammaråklagare Helen Fredriksson yrkar dessutom på utvisning:

– Detta handlar om flera väldigt allvarliga gärningar som vi menar att den här mannen har gjort sig skyldig till. Minimistraffen för människorov är 4 år och för synnerligen grov misshandel fem år och vi ser mycket allvarligt på brotten som vi menar att han har gjort sig skyldig till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Mer i ämnet