Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Polisens nationella kommenderingschef Per Engström om säkerheten och koranbränningen inför Eurovision song contest i Malmö. Foto: Fredrik Larsson / SVT

Polisen ger tillstånd till koranbränning i centrala Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beviljat tillstånd för en koranbränning på fredag på Gustavs Adolfs torg i Malmö.

– Vi kan inte neka det, säger polisens kommenderingschef Per Engström.

Enligt TT har samma personer ansökt om att få genomföra ytterligare en koranbränning på Rosengård under söndagen.

Bakom ansökan står två personer som genomfört koranbränningar tidigare.

Polisen är beredd, uppger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelse som polisen har igång under Eurovisionveckan i Malmö. Han tillägger att man ska ”se till att detta förlöper så lugnt som möjligt”.

Eurovision song contest 2024

– Polisen har fått kritik när vi nekat på olika sätt. Det har avgjorts i domstol och vi prövar varje tillfälle ytterst noggrant. Men varje situation är unik, säger han och uppmanar till lugn.

– Det är en uppmaning till alla i området att låta det passera. Syftet är ju att väcka anstöt och bli upprörd – men vi kan säga till allmänheten att försöka hålla sig lugn.

Ytterligare ansökningar

Polisen uppger för TT att ytterligare en ansökan om att bränna en koran i centrala Malmö har inkommit, då gäller det lördag den 4 maj.

En av personerna bakom den planerade bränningen uppger samtidigt på X att en sammankomst även planeras i området Rosengård nu på söndag, något polisen dock inte kan bekräfta.

”Djupt problematiska”

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), skriver i ett inlägg på Linkedin att koranbränningarna är djupt problematiska.

– I bästa fall är det ett sätt att uttrycka religionskritik, vilket alla svenskar har rätt att göra. I värsta fall är bränningarna planerade fysiska belastningsattacker mot vår demokrati och samhällets infrastruktur, skriver Stjernfeldt Jammeh.

Ny ansökan inkommen

Samma personer har ansökt om allmän sammankomst på Rosengård mellan klockan 14-16 under söndagen, rapporterar TT.

– Den är under behandling men inte fattat beslut ännu, säger polisens presskommunikatör Filip Annas till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet