Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens nationella kommenderingschef om säkerheten inför Eurovision song contest i Malmö. Foto: Fredrik Larsson / SVT

Ansökan har inkommit om att bränna en koran inför Eurovision i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in en ansökan om allmän sammankomst – dagen innan Eurovision startar. Planen: att bränna en koran.

– Vi måste ta höjd för att det kan bli oroligt, säger Per Engström, nationell kommenderingschef vid Polisen.

Demonstrationer, terrorhot och nu även en koranbränning. Polisen står inför en rad utmaningar i samband med att Eurovision anordnas i Malmö i maj.

Polisen i region syd har fått en ansökan om allmän sammankomst där avsikten är att bränna en koran. Arrangörerna vill att det ska ske vid Gustav Adolfs torg i Malmö den 3 maj, alltså dagen innan Eurovision-veckan börjar.

Eurovision song contest 2024

– Ansökan prövas just nu och inget beslut har ännu fattats, säger Maya Forstenius, presschef i Polisregion syd.

Ansökan ska prövas av polisen regionalt

Polisen ska nu pröva ansökningen och sedan besluta om arrangörerna får tillstånd att hålla en allmän sammankomst.

– Vi vet att man har ansökt, tillstånden kommer hanteras regionalt, säger Per Engström, kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse runt Eurovision.

Polisinsatsen runt Eurovision beskrivs som en av de största någonsin i Polisregion Syd och även från nationellt håll tar man höjd för att det kan bli ordningsstörningar. Eventuella koranbränningar blir ytterligare en faktor att ta hänsyn till.

– Vi måste fundera på vilka konsekvenser det kan få, säger Per Engström, kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse runt Eurovision.

Polis med förstärkningsvapen

Det kommer vara mycket polis i Malmö under Eurovision. Det kommer förstärkning från hela Sverige samt nordiska länder. Vissa poliser kommer att ha förstärkningsvapen, något som är ovanligt i Sverige.

– Just nu är vi i det läget att vi behöver, som en försiktighetsåtgärd, vidta att vi har kompetens och nära till hands till de verktygen vi kan behöva i händelse av en svår händelse, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, på en presskonferens om säkerhetsläget inför Eurovision.

Det kommer även vara väskförbud på evenemangen i Folkets Park och på Malmö Live för de delar som är kopplade till Eurovision. Larmbågar kommer användas vid ingångarna på Folkets Park och vid Malmö Live.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet