Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har valt att lägga det personliga åt sidan och fokusera på att Eurovision handlar om att folk samlas för att ha det roligt ihop” – hör artisterna om pressen från följarna att ta ställning inför Eurovision. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Eurovisionartisterna om pressen att ta politisk ställning

Uppdaterad
Publicerad

För de tävlande i Eurovision song contest har frågor om politik blivit oundvikliga. Flera av dem upplever en press i sociala medier att uttrycka sig i frågan om Israels medverkan och kriget i Gaza.

– Det är svårt att vara tävlande i Eurovision i år, säger artisten Raiven från Slovenien.

Tävlande artister från Irland, Norge, Portugal, San Marino, Storbritannien, Danmark, Finland, Litauen och Schweiz har skrivit under ett uttalande som manar till eldupphör.

– Det kändes viktigt att göra det, säger Nemo från Schweiz.

Eurovision song contest 2024

Generellt har artisterna varit återhållsamma när det kommer till att yttra sig politiskt.

Däremot har Storbritanniens Olly Alexander tidigare även skrivit under ett öppet brev som har anklagat Israel för att styras av en ”apartheid-regim”. När han trots det bestämde sig för att fortsätta i tävlingen fick han stark kritik från flera pro-palestinska röster.

Till följd av detta publicerade EBU ett uttalande med hård kritik mot riktade kampanjer, hot och hat mot artisterna.

Hör hur några av artisterna ser på situationen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet