• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skotska artisten JC Bigfoot kommer att delta i protesten mot att Israel får delta i Eurovision. Hör honom berätta varför i klippet. Foto: Firas Razak/SVT

Stora protester mot Israels deltagande i Eurovision väntas i Malmö

Publicerad

Över 20 000 människor från olika europeiska länder väntas komma till Malmö för att delta i protester mot Eurovision. Palestinanätverket har tagit initiativet till att anordna demonstrationer och andra kulturaktiviteter i Malmö under Eurovision-veckan.

Palestinagruppen i Malmö är en av många andra organisationer som samarbetar för att organisera två demonstrationer i Malmö. Per-Olof Karlsson är en av de som är aktiv i protesterna.

– Vi planerar två stora, fredliga manifestationer 9 och 11 maj i Malmö. Vi hoppas på att många ska komma från Danmark för att delta, säger Per-Olof Karlsson.

Eurovision song contest 2024

Varför gör ni det?

– För att man borde utesluta Israel från Eurovision precis som man gjorde med Ryssland, säger Per-Olof.

Palestinagruppen räknar med att över 20 000 människor kommer att delta i manifestationerna mot Israel under Eurovision-veckan i Malmö.

Som ett alternativ till Eurovision Song Contest har det skapats ett alternativt musikevenemang, ”Falastinvision”.

Arrangemanget kommer att hållas samma datum som Eurovision Song Contest, 11 maj 2024 , på Plan B i Malmö. Dit kommer artister från Sverige och andra delar av Europa att delta och visa sitt stöd för palestinierna i Gaza.

En av dem är artisten JC Bigfoot från Skottland.

– Jag kommer delta i protesten i Malmö genom att delta både i demonstrationerna och uppträda med mina låtar och visa stöd och solidaritet för palestinierna, säger JC Bigfoot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet