Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt(S) Jammeh menar att Malmö som stad inte kan ta ställning i frågan då kommunen inte bedriver utrikespolitik. Foto: TT/Johan Nilsson & SVT/Johan Dernelius

Malmös svar på kravet om Eurovision: ”Bedriver inte utrikespolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen demonstrerade hundratals utanför Stadshuset i Malmö för att få politikerna att avsäga sig värdskapet av Eurovision med anledning av att Israel medverkar i tävlingen trots kriget i Gaza. Men kommunen säger att de inte kan ta ställning i frågan.

– Vilka som får delta i tävlingen är en fråga som EBU helt äger, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och fortsätter:

– Kommunen bedriver inte utrikespolitik vilket är tydligt i lagstiftningen och i kommunallagen. Vi som företrädare för politiska partier eller organisationer vi tar ställning, men staden gör det inte.

Eurovision song contest 2024

Enig kommunstyrelse

Demonstrationen genomfördes då kommunstyrelsen i Malmö under dagen röstade om ett medborgarinitiativ där det föreslagits att kommunen borde ta ställning mot Israels medverkan i Eurovision och avsäga sig värdskapet av tävlingen.

Det var dock en enig kommunstyrelse som röstade för att inte anta medborgarförslaget.

– Inget av partierna i kommunstyrelsen ger uttryck för att vi bör backa från vårt åtagande, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet