Här är truppen från Ystad på julmarknad – några timmar senare drabbades fler än hälften av magsjuka. Foto: Privat

25 simmare från Ystad fick magsjuka under tävling i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

23 barn och två ledare drabbades av magsjuka under en simtävling i Kiel i Tyskland som hölls i helgen. Simmarna förbjöds att kliva på färjan som skulle ta dem hem till Sverige – och fick istället köras hem av friska föräldrar och ledare.

43 simmare mellan 9-25 år åkte under fredagen ned till Kiel i Tyskland för att tävla. Simklubben har deltagit i de internationella tävlingarna flera gånger tidigare.

– Allt började jättebra, vi har som tradition att besöka en julmarknad som ligger 10 minuter från Kiel. Barnen köpte julklappar och var på bra humör, säger Malin Strömberg, Ystad simsällskaps huvudtränare som själv var med på resan.

Även lördagen rullade på väl. Ystad SS tog hem flera medaljer och flera simmare slog personbästa.

Flera insjuknade under natten

– Vid halv elva på kvällen berättade ett barn att hon hade ont i huvudet, vi misstänkte att det var migrän – men snart började en annan att kräkas, och en timme senare en till... Åtta stycken blev sjuka under natten.

På söndagen beslutade de som ännu var friska att åka till simhallen för att tävla. Men på väg dit insjuknade ytterligare tre stycken, och väl på plats tre till.

– Åtta ambulanser kom till simhallen och SOS international kopplades in. Vi ställdes inför två alternativ: Ta hem de sjuka barnen i personbilar till Sverige eller låta dem sitta i karantän på sjukhuset – det ville vi inte, vi ville hem.

Planen var att åka färja hem mellan Puttgarden och Rödby, och på så vis ta sig till Sverige. Men sjukvårdspersonalen förbjöd truppen att åka färjan på grund av smittorisken och istället tvingades klubben ta hjälp av friska föräldrar som fick köra hem sjuklingarna genom Jylland. På vägen hem hann ytterligare ett tiotal bli sjuka.

– Som tur är var flera föräldrar med för att se sina barn tävla, all heder till dem som ställde upp och körde.

Köttfärssås kan ligga bakom

Vad som orsakade epidemin tros vara lördagens middag, spagetti och köttfärssås.

– Vi fick höra att ett lag från Danmark och ett från Tyskland, som bodde på samma ställe som oss, också blivit sjuka. Vandrarhemmet ska ha stängt för sanering och några barn har tagit prover nu som ska skickas till Kiel, för att reda ut vad som gjort oss sjuka.

Hon, och de flesta andra börjar sakta men säkert återhämta sig från helgens magsjuka.

– Det har verkligen inte varit skoj, men det som är fint är att man ser var man har varandra, och att klubben är som en stor familj där alla ställer upp, säger hon.

Ystad Allehanda var först att berätta om de sjuka simmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.