Anhållne 28-åringen nekar till brott

Publicerad

Den anhållne 28-åringen i Helsingborg misstänks inte längre för dråp.

– Misstankarna är nu grov misshandel samt vållande till annans död. Inga tillhyggen har använts överhuvudtaget vid brottstillfället, säger åklagaren Eleonora Johansson.

28-åringens advokat Stefan Rosell hävdar att hans klient är oskyldig.

– Han har gett en heltäckande redogörelse där han erkände att han hade varit på platsen men förnekar att han skulle ha agerat brottsligt.

28-åringen kontaktade själv polisen i Helsingborg sent på måndagskvällen och efter ett kortare förhör så kopplades åklagare in och han anhölls strax efter midnatt. Då på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Rubriceringen ändrades

Enligt hans advokat förstod 28-åringen först under måndagen att han hade varit inblandad i händelserna.

– Då tog han kontakt med polisen så snart han kunde, hävdar Stefan Rosell.

Utredningsledaren Caroline Aspinge ger delvis en annan bild.

– Mannen har tagit ett visst ansvar för händelserna, säger hon.

På tisdagseftermiddagen ändrade åklagaren Eleonora Johansson rubricering från dråp till grov misshandel.. Hon framhöll också att inga tillhyggen hade använts vid dådet.

”Kunde hänt var som helst”

Helsingborgs polischef Tommy Sverngard anser att polisen i stort klarade kommenderingen vid matchen mellan Helsingborg och Djurgården, och att resurserna var tillräckliga.

– Det som hände kunde ha hänt när som helst och var som helst. Jag tror inte att ett annat upplägg hade kunnat förhindra det.

Polisen vill fortsätta sitt samarbete med klubbarna för att de goda krafterna inom fotbollen ska segra över våldet, säger Sverngard.

Sportchefen: ”Kanske kan hjälpa oss”

Helsingborgs IF:s sportchef, Jesper Jansson, tycker att det känns bra att polisen nu gripit en misstänkt för dödsmisshandeln.

– Förhoppningsvis kan man få lite svar på orsaken och hur tankarna går i en sådan killes eller mans huvud som kanske kan hjälpa oss i den fortsatta kampen mot det här.

TT: Han gick själv in till polisen och anmälde sig. Hur ser du på det?

– Det tycker jag inte är mer än rätt. Och jag hoppas att det funnits folk runt omkring honom som uppmanat honom att ta ansvar för det han gjort. Det är bara tragiskt alltihop, säger Jesper Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet