Foto: SVT

29 kilometer lång fjärrvärmeledning invigd

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes fjärrvärmeledningen mellan Örtofta och Landskrona och med den kopplas näten i fem skånska kommuner samman.

Fjärrvärmenäten i Helsingborg, Landskrona, Eslöv, Lund och Lomma är nu sammankopplade. 100 000 kunder får nu sin värme från ett stort antal producenter.

– Lägger man ihop alla anläggningar som kan producera till oss så kanske vi ligger på 30-40 stycken. Det är då också företag som enbart levererar spillvärme från annan verksamhet, säger Jan Lindeberg, projektledare på Landskrona Energi.

ESS ska kopplas på

Längre fram är tanken att också forskningsanläggningarna Max IV och ESS ska kopplas på.

– Ja från dem kan vi få uppemot 40 megaWatt. Det är ju ett fantastiskt tillskott, säger Jan Lindeberg.

Intryck till klimatmötet

Energiminister Ibrahim Baylan tar med sig intrycken från det här projektet när han ska tala på det pågående klimatmötet i Paris.

– Ja jag har blivit ombedd att berätta om de svenska erfarenheterna, hur man går från att vara helt fossilberoende till ett förnybart system.  Och det här är ju ett fantastiskt bra exempel på det. Vi förser oss själva med värme från restprodukter från skogen, från avfall och från spillvärme, och vi samarbetar och löser gemensamma utmaningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.