Den kniv som 30-åringen gick runt med i Rönneholmsparken i Malmö. Foto: Polisen

30-åring ville döda barn för att bli skjuten

Publicerad

Morgonen den 5 november gick en man runt med kniv i Rönneholmsparken i Malmö. Han ska ha riktat kniven mot förbipasserande och senare mot polisen. I förhör säger han att han ville döda barn för att polisen skulle skjuta honom.

En 30-årig man åtalas nu för ringa narkotikabrott, hot mot tjänsteman och förberedelse till mord. Detta efter att han gått runt med kniv i en park i Malmö, under påverkan av flera narkotiska substanser.

Polisen beordrades till parken och hittade snart mannen. De säger till honom att släppa kniven och han vänder sig då istället mot poliserna med kniven i brösthöjd. Först när polisen drar vapen släpper mannen kniven.

”Ni måste skjuta mig”

När polisen sätter handfängsel på mannen säger han: ”Jag ville hugga er, jag vill hugga och döda civila poliser. Nu måste ni döda mig eller så dödar jag er”. Polisen säger då: ”förstår du inte att vi var nära att skjuta dig?”, varpå mannen svarar: ”Jag vill döda er, ni måste skjuta mig så att jag dör”.

I senare förhör säger han att han släppte kniven för att han ville bli skjuten.

Mannen säger också i förhör att han haft för avsikt att ”ta en kniv och hugga några barn och när polisen sen kommer till platsen kommer det att gå fort”.

Mannen har berättat i förhör att han är trött på hur sjukvården behandlar honom och att för att tas på allvar kände han sig tvungen att skada någon annan, för att visa att han är i stort behov av hjälp. Han säger också att det är bättre att han blir ihjälskjuten av polis än att fortsätta gå runt på gatan och missbruka narkotika.

”Hugga några barn”

Mannen har senare tagit tillbaka uppgifterna och förnekar brott. Han säger att han aldrig tänkt skada poliserna. Mannen säger sig också ha varit vaken i fem dygn på amfetamin vid tillfället och inte haft lätt att skilja på på vad som var verkligt och inte.

Mannen har tidigare varit inskriven på rättpsykiatrisk vård i sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.