Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i klippet när tullen hittar den gömda cannabislasten Foto: Tullverket

Rekordbeslag av cannabis i Trelleborg – hamnarbetare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen åtalades tre män, varav en hamnarbetare, för ett av de största cannabisbeslagen som någonsin gjorts i Trelleborgs hamn. Hamnarbetaren misstänks ha försökt hjälpa en kriminell gruppering smuggla in narkotikan som låg gömt i golvet på en lastbil.

Det var den 21 maj i år som lastbilen anlände med en färja från Litauen. Den åtalade hamnarbetaren misstänks ha hjälpt en chaufför att undgå Tullverkets skanner som röntgar fordon. Innan lastbilen körde vidare kontrollerades fordonshandlingar. Därefter lät Tullverket chauffören åka vidare under spaning.

Efter flera dagars bevakning ingrep tulltjänstemän, som bröt upp golvet på lastbilen.

– Lastbilen visade sig vara fullpackad med cannabisharts, totalt 308 kilo. Vi griper chauffören men fallet är långt ifrån slut för oss där. Vi ville verkligen gå till botten med misstankarna mot en av personerna som arbetade i hamnen. En hamnanställd som är inblandad i smuggling kan ställa till med stor skada i vårt arbete, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

De åtalade använde krypterad app

Under gripandet säkrades en telefon. Tullkriminalens IT-forensiker knäckte en krypterad app på telefonen som visade att chauffören bland annat fått information om vilken hamnanställd som skulle kontaktas vid ankomst.

Spaningsarbetet ledde också till att en kolonistuga i Trelleborg kontrollerades. Där hittades sex kilo cannabis, 1000 tramadoltabletter och drygt 55 gram kokain.

Chauffören har erkänt att han medverkat i smugglingen, men nekar att han visste hur mycket narkotika som fanns i lastbilen. Hamnarbetaren och den tredje åtalade nekar till brott.

Se hur tulltjänstemännen bröt upp lastbilsgolvet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer