Den 23 oktober undersökte bombgruppens robot ett misstänkt farligt föremål på Von Lingens väg i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

37-åring häktad för att ha ringt 200 falska larmsamtal på en månad

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man häktades på lördagen misstänkt för att ha ringt omkring 200 falska larmsamtal till SOS under en månads tid. De påhittade larmen har handlat om bland annat bomber och våldsdåd på olika platser i Malmö.

Mannen häktades för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Samtalen ska han ha ringt under perioden tredje oktober till och med fjärde november i år – det sista samtalet ringde han strax innan han greps av polis.

– Det handlar om i storleksordningen 200 falska larmsamtal till 112, säger Hans Harding, kammaråklagare.

Samtalen finns inspelade vilket nu är en del av bevisningen mot mannen.

– Det är inte fastslaget att det är han men jag har hört honom prata vid häktningsförhandlingen och har hört några av de inspelade larmsamtalen och tycker att det låter som hans röst, säger Hans Harding.

– Sedan kan vi knyta den telefon han ringt från till honom då han hade telefonen på sig vid gripandet. Då hade han precis ringt ett falskt larmsamtal.

Mannen nekar till brott

37-åringen, som är bosatt i Malmö, förnekar att han ringt något larmsamtal över huvudtaget.

Mannen häktades inte för rubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet, vilket Hans Harding begärt i första hand. Åklagaren hävdar dock fortsatt att brotten bör rubriceras så.

Framöver ska samtalen kartläggas med hjälp av SOS Alarm.

– Sedan ska vi undersöka vad de här samtalen har fått för konsekvenser. När har man skickat ut polis och räddningstjänst så det blivit en onödig utryckning, säger han.

Se inslaget från i fredags om gripandet av mannen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.