Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presstalesperson Calle Persson vädjar till allmänheten att hämta ut sina nya pass innan de makuleras. Foto: SVT/TT

4 000 pass riskerar att förstöras – har inte hämtats ut

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 var det många som valde att förnya sina pass och nationella id-kort. Men viljan att hämta ut resehandlingarna har inte varit lika stor – drygt 4 000 pass och nationella id-kort i region Syd har fortfarande inte hämtats ut och riskerar därför att förstöras.

När restriktionerna lyftes under coronapandemin var trycket på att förnya sitt pass högt. Nu ligger tusentals pass och nationella id-kort på hög på polisstationerna runt om i region Syd och väntar på att hämtas ut.

– Bara i Malmö finns över 1 000 resehandlingar som väntar på att hämtas ut, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisregion Syd. 

Förnyade resehandlingar ska hämtas ut inom tre månader, efter det riskerar de att makuleras.

Pass på hög trots korta kötider

Under 2022 var det många som inte hämtade ut sina pass på grund av de långa köerna på passexpeditionerna. Idag är väntetiden i princip obefintlig, men trots det har många pass och id-kort fortfarande inte hämtats ut runtom i regionen.

– Vi råder alla som vet om att de har nya resehandlingar att gå och hämta dem. Det är ju ändå 400 kronor per resehandling som medborgaren går miste om annars, och det är synd, säger Calle Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.