40 000 skivor säljs på loppis i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns äntligen chansen att lägga vantarna på den där gamla plattan med Elvis, Kikki Danielsson eller Tintin i Tibet. För allt ska bort – när P4 Kristianstad nu bjuder ut hela sitt grammofonarkiv på skivloppis.

Än så länge står det mesta av de 40 000 vinyl och cd-skivorna i prydliga rader i radiohusets källare, numrerade i den ordning de köptes in.

Nuvarande webbredaktören Leif Jönsson har själv ställt in de flesta av dem i det labyrintiska hyllsystemet. Han anställdes 1979 på den då två år gamla stationen och blev dess förste musikredaktör.

– Jag känner faktiskt inget vemod alls. Det har alltid varit ganska otympligt, alla programpresentatörer som sprungit här och samlat ihop skivor. Och sen skulle man försöka få allt på plats igen efter sändning, berättar han.

Loppis utanför radiohuset

Fredag 25 september går det mesta av arkivet på loppis utanför radiohuset. Undantaget är några få travar med rariteter eller samlingar av enskilda artister som istället buntas ihop till boxar och läggs ut på auktionssajten Tradera.

– Troligen går väl inte alla skivor att sälja. Men allt vi får in går till Radiohjälpens insamling för Världens barn, så visst hoppas vi kunna dra in en hel del pengar, säger kanalchef Anna Stenberg.

En given fråga är förstås vilken skiva som spelats flest gånger under årens lopp.

– Jag har faktiskt ingen aning, säger Leif Jönsson.

Han funderar en stund – och tillägger:

– Fast en bra gissning är väl någon gammal hit med Elvis, eftersom vi i flera år hade parollen ”En Elvis i timmen” för våra sändningar.

Även stadens egna stora söner, dansbandet Lasse Stefanz, lär kvala in på listan över artister med mycket tid i etern, gissar Malin Nilsson, programledare och huvudansvarig för loppisen.

– Skivorna säljs i befintligt skick, men många av de populäraste har genom åren köpts in i flera exemplar. Chansen finns alltså att rentav springa på en ospelad Lasse Stefanz, försäkrar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.