Det vinnande förslaget för byggnation vid Falsterbovägen i Höllviken. Foto: Illustration Hauschild + Siegel

40 hållbara hyresrätter byggs i Höllviken

Uppdaterad
Publicerad

En arkitekttävling för tomten vid Falsterbogatan i Höllviken utlystes i somras. Nu är den avgjord och vinnaren är korad. Arkitektbyrån vill bygga vidare på Josef Franks tradition på Näset, inspirerad av stora sommarhus i trä.

Det blir Malmöbyrån Hauschild + Siegel som får uppdraget att bygga cirka 40 hyreslägenheter, fördelade på ettor, tvåor, treor och fyror i två hus i Höllviken.

– En häftig gestaltning som andas ett modernt, grönt och hållbart Höllviken, samtidigt som utformningen skapar en ny mötesplats ut mot Falsterbovägen, säger Vellinge kommuns projektledare Linda Ericsson, om det vinnande förslaget, i ett pressmeddelande.

Husen i Höllviken kommer vara så kallade nära-nollenergihus. Det kommer finnas förnybar energi i form av solceller, gemensamt växthus, takterrasser och balkonger för odling, lastcykel- och bilpool samt ha informationstavlor i trapphuset med aktuella bussavgångar till Malmö och Trelleborg.

Med Näsets känsla för trä

Husen kommer att vara byggda mestadels i trä. Fasaden kommer att bestå av planhyvlad furu och värmebehandlad bok. I bottenvåningen på husen kommer det finnas lokaler för butiker och restauranger. Dessa kommer mynna ut mot ett mindre torg i anslutning mot Falsterbovägen.

– Höllviken och Näset har en bygghistorik av stora sommarhus i trä, byggda bland annat av en av våra främsta arkitekter, Josef Frank. Vi vill nu bygga vidare på detta arv, säger arkitekten Cord Siegel.

Detaljplanen förväntas vara klar om cirka ett år och byggstart planeras till om två år. Platsen är idag en ödetomt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.