Synagogan i Malmö Foto: Johan Nilsson/TT

40 miljoner kronor till judiska församlingen

Uppdaterad
Publicerad

Företagsledarna Dan Olofsson och Lennart Blecher skänker 40 miljoner kronor till Judiska församlingen i Malmö. Pengarna ska gå till upprustning av den judiska församlingens center och synagogan samt till ökad säkerhet efter flera allvarliga hot.

– Malmö har varit en fristad för den judiska befolkningen. Man har kunnat leva här fritt utan att bli trakasserad. Men så har det inte varit på sista tiden. Malmö är på väg att förlora sin judiska befolkning och har fått ett antisemitiskt rykte. Det är en katastrof för staden. Om nu inte politikerna kan göra något konkret, så finns det i alla fall personer som gör något och förhoppningsvis kan det ingjuta lite hopp, säger företagsledaren Dan Olofsson, om donationen.

Fyra miljoner kronor per år under tio år kommer att betalas ut och gå till upprustning av den judiska församlingens center och synagogan samt till bland annat vakter och övervakningskameror.

Olofsson och Blecher vill även få till ett samarbete mellan Malmö Stad och näringslivet mot antisemitism.

Efter förintelsen blev Malmö en fristad för judar, men de senaste åren har den judiska församlingens medlemmar blivit allt färre, och nu vill Blecher och Olofsson trygga församlingens framtid.

Dan Olofsson är entreprenör och ägare till Danirkoncernen som äger och utvecklar bolag.

Lennart Blecher är vd och partner i riskkapitalbolaget EQT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.