Runt åtta miljoner kronor upptäcktes ut i felaktiga bidrag till Malmöbor under 2020. – Att det var väldigt stora belopp – det var vi inte riktigt förberedda på, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Foto: Alice Mutambala/SVT

40-tal polisanmälningar om bidragsfusk i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2020 införde Malmö stad en specialgrupp med bidragsbrottsutredare. Sedan starten har de utrett 195 ärenden, varav ett 40-tal har lett till polisanmälan för felaktigt utbetalt ekonomiskt bistånd.

När kommunens egna revisorer granskade ekonomiskt bistånd för drygt ett år sedan upptäckte man att det inte finns något organiserat arbete för att hantera bidragsfusk i Malmö. Under 2020 inrättades därför en specialgrupp för att utreda just misstänkta fall av bidragsbrott och felaktiga utbetalningar, något Sydsvenskan har rapporterat om.

– Det är svårt och komplicerat att göra sådana utredningar, speciellt om socialsekreterare ska hantera det så sällan som en till två gånger om året. Nu har vi en samlad kompetens kring de här frågorna, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Om en socialsekreterare fattar misstanke om bidragsfusk lämnas ärendet numera över till utredningsgruppen.

Åtta miljoner i felaktiga utbetalningar

Sedan augusti 2020 har bidragsbrottsutredarna hanterat 195 ärenden. Ungefär 70 av dem är nedlagda, 40 av dem har lett till polisanmälan och krav på återbetalning. Resterande är pågående utredningar.

De felaktiga utbetalningarna för 2020 rör sig om ungefär 8 miljoner kronor.

- Man kan ha haft lön som man inte har redovisat, eller att man uppger att man bor i en lägenhet som visar sig vara en kontorslokal där man inte får bo. Då har man felaktigt fått pengar till hyra, säger Petra Quandt Farkas.

Hur upptäcker ni bidragsfusket?

- Ibland är det när socialsekreteraren kontrollerar kontoutdrag eller deklarationer. Vi kan också få impulser från polisen och andra myndigheter. Eller så kan det vara privatpersoner som gör anonyma tips.

Hör mer om Malmö stads arbete mot bidragsfusk i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.