Foto: Mattias Thelander

Trädmarodör härjar i Malmös parker

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har mängder av träd vandaliserats runt om i Malmö. Hittills handlar det om ett 40-tal träd som fått barken avskalad fläckvis.

Mattias Thelander är kommunal landskapsarktikekt och berättar att samtliga fall av trädvandalisering har polisanmälts, samtidigt som bevakningen av parkerna skärpts.

– Att träd väcker starka känslor framgår tydligt av reaktionerna vi fått. Många är bestörta över att man kan bete sig såhär, säger Mattias Thelander framför en illa tilltygad platan i Slottsparken.

Landskapsarkitekt Mattias Thelander oroas av de många träd som vandaliseras i Malmös parker. Foto: Hans Larsson/SVT

Alla skadade träd behandlas med ett bandage av svart plast. Hur många av dem som därmed går att rädda återstår att se i vår.

Enligt Mattias Thelander kostar det cirka 20 000 kronor att nyplantera ett träd, men han är samtidigt försiktigt hoppfull om plastens läkeverkan.

– Det är en beprövad metod som vi haft stora framgångar med vid tidigare fall av vandalisering.

Se videon om vandaliseringen av Malmös parker – och lär dig Mattias Thelanders bästa knep för att rädda ett skadat träd! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.