Ystads lasarett anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: Adam Bergsten/SVT

42-årig kvinna dog i hemmet – Ystads lasarett anmäls

Publicerad

Ystads lasarett anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sedan en 42-årig kvinna dött hemma på köksgolvet.

Den 42-åriga kvinnan kände buksmärtor i oktober förra året och sökte hjälp på sin vårdcentral. Där remitterade de henne till lasarettet i Ystad med misstänkt cancer i livmodern. Kvinnan fick mediciner men nekades, enligt en anhörig, behandling på lasarettet.

Den ansvariga läkaren på lasarettet ska, enligt anmälan till IVO, ha förklarat att hon låtit bli att ta ett blodprov för att hon med sin erfarenhet ”brukar kunna sålla med ögonen vem som är allvarligt sjuk eller ej”.

Cancern i livmoder och lever

Kvinnan dog i mitten på december hemma på köksgolvet. I samband med obduktionen konstaterades att kvinnan hade livmoderhalscancer, som spritt sig till levern.

Misstankarna om cancern uppkom, enligt anmälan, redan på vårdcentralen men läkaren på lasarettet ska sedan inte ha tagit fasta på detta utan satt en felaktig diagnos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer