Foto: Lise Åserud/TT

4 800 felaktigt uppsagda på Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

4 800 Malmö stad-anställda kunde inte logga in i sina datorer i morse. Av misstag hade de blivit uppsagda efter en uppdatering av kommunens IT-system. Ett automatiskt mail gick på tisdagskvällen ut till de drabbades chefer om att personernas anställning upphört.

– Det var när de här mailen började dyka upp igår kväll som vi förstod att något inte stod rätt till, säger Marcus Christensson, avdelningschef på serviceförvaltningen.

”Inaktiverade konton håller på att aktiveras i Malmö stad”, säger en röst när man ringer Malmö stads it-support. Förhoppningen är att alla efter klockan ett på onsdagen ska kunna logga in i sina datorer igen.

Det var när HR-systemet skulle uppdateras på tisdagskvällen som något gick fel.

– Vi gjorde uppdateringen på kvällen för att det inte skulle drabba någon. Normalt sett backar vi tillbaka till den gamla versionen om det inte funkar, men nu gick inte det och någonting gjorde att de anställdas konton avslutades.

Mail om avslutade anställningar

Marcus Christensson menar att det var just på grund av att det gällde systemet som HR använder som det blev så drastiskt med de tusentals mailen om att anställningar avslutats.

– Men nu får cheferna nya mail om att personerna är anställda igen, säger han.

Nu gäller det att få klarhet i exakt vad det var som gick fel så att det inte upprepas.

– Nu vet jag att de (IT-avdelningen, reds. anm.) har hittat någonting som de återställer. Vi får se vad det är och säkra att det inte händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer