Ett 50-tal skolbarn i Hässleholms kommun kan bli utan skolskjuts nästa vecka. Foto: Janerik Henriksson / TT

50-tal barn kan bli utan skolskjuts i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka riskerar omkring 50 skolbarn i Hässleholms kommun att bli utan skolskjuts. Delar av taxibolaget som ska sköta transporterna har gått i konkurs och nu arbetar kommunen febrilt med att hitta en lösning.

På torsdagen gick Hässleholms kommun ut med ett meddelande på sin hemsida om att taxibolaget inte kommer köra skolskjuts med start nästa vecka.

– Vi blev förvarnade i tisdags och strax före lunch idag fick vi definitivt besked på att taxibolaget inte kan leva upp till avtalet om skolskjuts från och med nästa vecka, säger Rolf Bengtsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm.

Taxibolaget är en del i ett större taxiföretag som har gått i konkurs, vilket Norra Skåne var först med att berätta.

Rolf Bengtsson, biträdande chef hos barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm. Foto: SVT

Liten andel av skoltransporter

De som berörs är ett 50-tal skolbarn som idag får skolskjuts via taxi. De utgör en bråkdel av de drygt 1 000 barn som har någon form av skolskjuts i Hässleholms kommun.

– Det är elever som inte bor längs de stora stråken där vi själva eller våra andra aktörer kör skolbuss, eller som av andra anledningar inte klarar vanlig busstransport. Även om det är en relativt liten andel är det besvärligt nog för de som berörs, säger Rolf Bengtsson till SVT Nyheter Skåne.

Den här konkursen verkar ha uppkommit ganska hastigt?

– Jag har valt att hänvisa till taxibolaget angående hur detta hänt, jag kan bara berätta om konsekvenserna det får för oss.

Kan tvingas till alternativa lösningar

En ny upphandling kommer att inledas men eftersom sådant tar tid menar Rolf Bengtsson att kommunen kan tvingas ordna lösningar utanför upphandling tills en sådan kommer på plats.

Finns det risk att några barn inte kommer till skolan på måndag?

– Man kan aldrig utesluta någonting men vi hoppas undvika det. Vi har en absolut förhoppning om att det ska lösa sig, helst redan under morgondagen. Går inte det får vi försöka lösa det på annat vis, till exempel genom att ersätta föräldrar för att köra eller dylikt.

SVT Nyheter Skåne har sökt taxibolaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.