90-åring i Skurup lurades att köpa tavla – plånboken tömdes

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid 17-tiden på måndagen som en man i 90-årsåldern blev utsatt för en stöld i Skurup. En för honom okänd man erbjöd 90-åringen att köpa en tavla för att sedan tömma plånboken.

Den 90-årige mannen befann sig i sin trädgård när en okänd man kom fram för att sälja en tavla för endast några kronor. När mannen skulle betala för tavlan tömde den okände mannen 90-åringens plånbok och försvann sedan från platsen.

En anmälan om stöld har upprättats och enligt polisen har liknande händelser inträffat de senaste dagarna.

– Vi har haft ärenden i polisregion syd med liknande motiv, med en man som kommer hem till äldre personer och ska sälja tavlor. Men som sedan tar innehållet i plånboken, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisregion syd.

Liknande tillvägagångssätt och signalement

Stölder som denna har även inträffat i Östra Göinge, Tingsryd och på Borgholm. Där har gärningspersonen likt händelsen idag visat upp en tavla som bara kostar några kronor och i samband med detta har tagit innehållet i plånboken.

– Fram tills att de åker fast kommer de fortsätta. Det är bra om man kan prata med sina äldre och informera om detta och be dem att tacka nej om någon skulle komma och sälja en tavla, säger Evelina Olsson, presstalesperson region syd.

Polisen har inte fått några uppgifter om hot eller våld i samband med stölden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.