De klassiska serietidningarna får stå tillbaka för serieböcker och digitala alster. Men en av de som fortfarande funkar som serietidning är 91:an, nu ritad av Gert Lozell från Kristianstad. Foto: Gert Lozell

91:an-tecknare från Kristianstad – ”Kan rita uniformen i sömnen”

Publicerad

Just nu pågår Göteborgs seriefestival och det sker stora förändringar av hur vi läser serier. De klassiska serietidningarna får stå tillbaka för serieböcker och digitala alster. Men en av de som fortfarande funkar som serietidning är 91:an,ritad av en tecknare från Kristianstad.

Serien startade 1932 av Rudolf Pettersson i den gamla veckotidningen Allt för alla.

– 91:an har ju följt med sin tid på så vis att den har hängt med i teknikutvecklingen iallafall. De har mobiltelefoner och datorer och kör omkring med moderna bilar men sen går de omkring i sina gamla uniformer från 30- och 40-talen fortfarande, säger Gert Lozell från Kristianstad som idag tecknar serien, till SVT:s kulturprogram Sverige!.

Uniformen seriens varumärke

Det har förts diskussioner om att kläderna skulle moderniseras men 91:ans uniform har blivit lite av seriens varumärke så det är inte lätt att ändra på det.

Serien har fortfarande trogna läsare som vill läsa tidning i pappersform menar serieexperten Fredrik Strömberg.

– Läsare av 91:an är tydligt personer utanför storstadsområdena. Idag också förhållandevis en stor andel äldre läsare men också yngre, ganska blandat, säger han.

Få kvinnor

Det är många som tecknat serien genom åren och det sker en ständig tillväxt. Gert Lozell har tecknat mer än 320 avsnitt och tycker att han kan göra uniformen i sömnen. Men det är för få kvinnor tycker han.

-  Kvinnorna kan man tycka att de skulle ta lite större plats. De har alltid haft en lite tillbakdragen roll tyvärr,  för serien skapades i en tid då kvinnor inte gjorde lumpen, det var en väldigt manlig värld men vi skulle kunna bli lite bättre på det faktiskt och plocka in lite fler kvinnliga karaktärer. Vi får ta oss själva i örat, säger Gert Lozell.

Serier i pappersform på väg ut

Just nu pågår en seriefestival i Göteborg men Fredrik Strömberg menar att det gamla sättet att läsa serier i pappersform är på väg bort.

– Det gamla sättet att läsa serier är på väg ut och jag tror att den till slut kommer att försvinna. Jag ser att dagens läsare kommer att flytta till det digitala mediet, det kommer att läsas på telefoner, ipad och datorer men själva serietidningen kommer sakta, sakta att tyna bort tyvärr.

Se hela reportaget av Peter Wirén i programmet Sverige!.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.