Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I 30 år har hon kämpat med att få bort den invasiva växten parkslide från sin trädgård – där hon en gång i tiden själv planterade den. Hör Anna-Greta berätta mer i videon. Foto: SVT

30 år senare – Anna-Greta kämpar fortfarande mot parkslide

Uppdaterad
Publicerad

I början på 90-talet planterade Anna-Greta Rosenkvist en planta som hon hade fått i present av sin arbetskollega. Då visste hon inte att det var starten på en kamp mot parkslide som fortfarande pågår.

– Jag ger mig inte, säger hon.

Det finns inte mycket kvar av växten när SVT Nyheter Skåne besöker Anna-Greta Rosenkvist i hennes hem i Kristianstad. I tre decennier har hon kämpat mot parkslide, en nyhet Kristianstadsbladet var först med att berätta om.

Varje gång Anna-Greta Rosenkvist och hennes man har klippt ner växten, har den vuxit tillbaka på samma ställe efter bara några veckor.

– Vårt försäkringsbolag tipsade oss att gräva upp den och det gjorde min man, men han fick inte med allt, säger hon.

Svår växt att bekämpa

Många husägare upplever samma problem med parkslide. Den är svår att besegra och det räcker med att en liten rot lämnas kvar för att den ska fortsätta att växa och ibland sprida sig över hela trädgården och även över till grannar.

Enligt Länsstyrelsens naturskyddshandläggare och expert Cajza Eriksson finns det inga enkla svar på hur man bäst kommer till bukt med denna invasiva växt. Att hitta den lämpligaste metoden beror på flera olika parametrar såsom storleken på beståndet och vilka resurser man har.

– I stort sett är varje bekämpning platsspecifik på grund av det. Det går inte att ge särskilt mycket generella råd kring parkslide. Om parksliden inte växer och sprider sig så är det bättre att låta den vara i förhoppning om att vi i framtiden har en mer effektiv metod, säger Cajza Eriksson.

Kampen fortsätter

91 år och med försämrad hälsa efter sin sjukdom i lungcancer fortsätter hon sin kamp mot parksliden.

– Jag ger mig inte. Jag är ute och klipper och har mig ändå, säger Anna-Greta Rosenkvist och skrattar till.

Att hantera parkslide

Parkslide är en seglivad växt med mycket stor spridningskraft och kan snabbt ta över stora områden och tränga ut andra arter. Den är ett stort problem i trädgårdar och infrastruktur och är mycket svår att bekämpa.

Naturvårdsverket rekommenderar att du avstår från att plantera parkslide, jätteslide och hybridslide och att du hanterar dem mycket försiktigt om du har dem på din mark. En felaktig hantering eller bekämpning riskerar att leda till ökad spridning.

Källa: Naturvårdsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.