Foto: SVT/Markus Hjortsman

Parkslide tar över – mardrömsväxten som knappt går att utrota

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdarna i Helsingborg har provat hett vatten, att gräva upp rötter och kapa den vid roten. Men parksliden överlever det mesta. Och den sprider sig på andra växters bekostnad – en växtlighetens alien.

Invasiva arter är växter som tagits hit av människor – men som sedan sprider sig i naturen och slår ut inhemska växter.

Parksliden är en av dem. Och en av de värsta. Den kan bli tre meter hög och bildar snabbt bestånd som sprider sig via långa rötter och tränger undan annan växtlighet.

Svår att stoppa

Och den är nästan omöjlig att bli av med. Om den grävs upp måste jorden behandlas som farligt avfall; det räcker med att en gnutta rottråd tappas på marken för att parksliden ska komma tillbaka.

Skåne är värst drabbat. Här har det gjorts många fler observationer än i andra delar av landet.

Skåne toppar i Sverige när det kommer till antalet observationer av parkslide. Foto: SVT Grafik

I Helsingborg finns parkslide i ett okänt antal trädgårdar men också på många platser i det vilda och i parker. I fem år har naturvårdarna bekämpat parkslide – och andra invasiva växter – till en kostnad på mellan en halv och en miljon om året, utan att lyckas få bort den.

– Jag har sett bilder på skräckexempel där den gett sig in under husgrunder och skott gått in i huset och tittade ut genom fönstret, säger Linda Hellberg, naturvårdare.

I videon ovan: Se naturvårdarna Nina Syde och Linda Hellberg berätta om kampen mot parkslide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.