Experten reder ut era frågor om parkslide

Uppdaterad
Publicerad

Många har frågor och tankar om växten parkslide efter vår rapportering i veckan. Vi har vänt oss till Tina Kyrkander, biolog och expert på främmande invasiva arter, framför allt parkslide. Hon svarar här på era frågor.

Är parkslide giftigt för människor?

– Absolut inte, man kan faktiskt äta den i paj eller som sylt. Men rötterna utsöndrar ett lågmält gift runt sig så att andra växter har svårt att växa, säger Tina Kyrkander.

Kan man inte bara använda Roundup eller annat växtgift?

– Risken med att använda kemikalier är att du kan få en väldigt motståndskraftig växt om den överlever. Detta kallas bonsaieffekten. Man får då väldigt täta buskar. I England talas det mycket om denna typen av parkslide, där säger man att, då är det riktigt kört. Så det rekommenderar jag inte!

Om jag vill ta ner den, när borde jag göra det?

– Om du bara orkar ta ner den en gång om året så gör det nu på hösten innan den vissnar. Den har då som mest energi i skottet, så innan den skickar ner energin i rötterna bör du ta den. Om det är möjligt så undvik att klippa, detta kommer bara att skapa ett mycket tätare bestånd. Vi testar just nu metoden att knäcka skotten vid roten istället och hoppas att detta ska ge bättre effekt än klippning på ytor som måste underhållas.

Om jag nu upptäckt den i närheten av mitt hus vad skall jag göra?

– Var bestämd, håll huvudet kallt och ta allting på en gång. Håll inte på och gräv och krafsa runt och i växten, då börjar den skjuta fler och fler skott. Bestäm dig. Skärma av runt växten. Ta ner alltihop och lägg det på en presenning. Efter att den torkat helt är själva skottet ofarligt. Då är det bara rötterna som måste förvaras på ett säkert ställe och om man har något torrt ställe hemma kan det vara det bästa för att undvika spridning. Spill ingenting. Agera gärna som din egen forskare, dokumentera vad du testat och hur det fungerade så att du har något som fungerar framöver och som kan hjälpa andra.

Hur har den kommit till Sverige?

– Den har importerats som prydnadsväxt och genom att någon trädgårdsintresserad planterat den. Därefter har den spridit sig från trädgårdar, vanligtvis är det så nya växter sprids, säger Tina Kyrkander.

Finns det några proffs på detta i Sverige som man kan anlita för att få bort den?

– Inte i Sverige i dagsläget. Det blir väldigt dyrt.

Vad är det värsta exemplet på parkslide du sett?

– Det värsta är egentligen när problemet görs för stort. När skrämselpropagandan blir så stark att folk blir livrädda och tror att det inte går att göra någonting. Ta reda på fakta, ta det lugnt och gör det ordentligt, få inte panik, säger Tina Kyrkander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra SVT:s reporter Sofia Netskar förklara det mödosamma arbete som väntar den som tänkt att göra sig av med parkslide. Foto: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.