Expertens larm om mardrömsväxten: ”Får bara inte hända”

Publicerad

I dag finns bara honplantan av växten parkslide i Sverige. Skulle hanväxten komma in i landet kommer växten kunna sprida sig betydligt mer aggressivt.
– Det får bara inte hända, säger biologen Tina Kyrkander.

Parkslide är en av världens 100 mest aggressiva främmande arter enligt IUCN (International Union for conservation of nature). Den sprider sig med minsta spill från rötter eller planta och skapar nya bestånd. Något som SVT Nyheter Väst tidigare berättat.

– Så är det, det är en av världens värsta invasiva arter, säger biologen och experten på invasiva främmande arter Tina Kyrkander.

Bara honplantan

I dagsläget finns bara honplantan i Sverige. Det betyder att den bara kan sprida sig med skott och rötter inte via luften och fröer.

– Det finns så klart hon- och hanplanta där växten växer naturligt. Men i de länder, som Sverige, där plantan introducerats finns just nu bara honplantan, säger Tina Kyrkander.

Kommit som prynadsväxt

Honplantan har kommit in i Sverige genom trädgårdsintresserade som prynadsväxt precis som många andra växter. Sedan har växten spridit sig ut i naturen.

Men Tina Kyrkander vill helst inte tänka på vad som skulle hända om någon fick för sig att även ta in hanplantan av samma växt till Sverige.

– Det får helt enkelt inte hända bara. Alla kan nog räkna ut vad som skulle hända då, säger Tina Kyrkander.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Parksliden närmar sig långsamt staketet mot Dorotea Reuterswärds hus i Töllsjö Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer