Åderförkalkning ärftligt

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att i tidig ålder drabbas av åderförkalkning i stora kroppspulsådern är kraftigt förhöjd om en förälder eller ett syskon haft samma sjukdom.

Det visar forskning vid Lunds universitet där fyra åderförkalkningssjukdomar undersöks.

– Det finns en större risk att drabbas av samma typ av åderförkalkning som föräldrar eller syskon haft, säger medicine doktor Susanna Calling, en av forskarna bakom studien.

Och högst är risken för åderförkalkning i aorta, följt av åderförkalkning i benen, kranskärlssjukdomar och lägst för stroke.

– Åderförkalkning i aorta stack ut speciellt. Man har nio gånger högre risk att drabbas i tidig ålder om ens föräldrar haft det i tidig ålder. Det är en oerhört ökad risk, säger Susanna Calling.

Tidig ålder definieras som före 55 år för män och före 65 år för kvinnor.

Hon rekommenderar en undersökning med ultraljud för den som vet med sig att någon i släkten drabbats.

– Då kan man hitta det, följa förloppet och sätta in förebyggande medicin.

Ärftligheten för åderförkalkning är generellt stor. Susanna Calling tycker att det är viktigt att man tar med ärftligheten som en eventuell riskfaktor vid bedömningen av en patient.

Fakta åderförkalkning:

* Med hjälp av ett så kallat flergenerationsregister undersöktes risken att drabbas av åderförkalkning om ett syskon eller en förälder haft någon form av åderförkalkningssjukdom.

* Följande undersöktes: Kranskärlsjukdom (åderförkalkning i hjärtats kärl), stroke (blodpropp i hjärnan), åderförkalkning i benen (till exempel fönstertittarsjuka), åderförkalkning i aorta.

Källa: Lunds universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.