Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vanligtvis samlas runt tusen personer i domkyrkan i Lund på första advent men nu fick endast de medverkande närvara under den livestreamade gudstjänsten. Foto: Gustav Röriksson/SVT

Tomma kyrkbänkar i advent – gudstjänsten livesänds

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen firades en av de största högtiderna för kyrkan, första advent. Men istället för tusentals personer i kyrkorna har istället gudstjänster blivit livesända över nätet.
– Kyrkan är viktig plats under denna period, därför är det viktigt att vi kan strömma högmässan istället, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka.

Lunds domkyrka är bara en av de många kyrkor som över hela landet som har fått tänka om kring hur de ska kunna fungera så nära normalt som möjligt, på grund av pandemirestriktionerna.

– Vi har behövt ställa in julkonserterna så klart, men just gudstjänsterna ska vi sända live. Även om det blir hårdare restriktioner och bara en person får vara i kyrkan har vi en plan. Vi kommer lösa det. 

”Det känns lite ensamt”

Uppe vid orgeln sitter Robert Bennesh, domkyrkoorganist. Utan kör och brasskvintett som brukar vara på plats under adventshögmässan har han under dagen fått axla den musikaliska biten.

– Man blir normalt sätt väldigt inspirerad när över 1000 människor stämmer upp i sång, nu känns det lite ensamt, säger Bennesh.

Kyrkan har öppet ändå

Under hela december ska kyrkan vara fortsatt öppen för alla, men med begränsningen att endast åtta personer tillåts vara där samtidigt.

– Det kan ju bli lite kö men det är vår uppgift att ha portarna så pass öppna som det går för att vara en plats dit man kan komma för att tända ljus, söka lite tröst och orientering i tillvaron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer