Mannen fastnade på bilder från övervakningskameror på alla tre ställen i Ystad där det kort därefter började brinna. Foto: Polisens förundersökning

Advokat döms till fängelse för flera mordbränder i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Den advokat som stått åtalad för flera bränder i Ystad och en i Växjö döms till fängelse i fem år och sex månader. Han ska också betala drygt 70 000 kronor i skadestånd.

Bränderna ägde rum under samma dag i våras förra året. Då brann det på ett spahotell, i en möbelaffär och i ett gym i Ystad. Samtliga bränder innebar enligt åklagaren en allvarlig fara för människorna som vistades där när det började brinna. Mannen åtalades också för en brand några dagar tidigare i Växjö.

Nekar till anklagelserna

Med i bevisningen fanns bland annat övervakningsfilmer som visar hur advokaten går in på samtliga tre platser i Ystad och kort därefter springer därifrån. Det finns också vittnesuppgifter från en närstående om att mannen ska ha erkänt för honom. Han har dock hela tiden nekat till anklagelserna.

Under rättegången kom han med nya uppgifter. Han sa att anledningen att han inte berättat innan var att han inte kände att polisen lyssnade på honom

Blir utesluten ur advokatsamfundet

Ystad tingsrätt tror inte på mannens version och dömer honom till fängelse i fem år och sex månader. I domen skriver rätten att straffvärdet ligger på sex år. En mildrande sak är dock att mannen sannolikt kommer att uteslutas ur advokatsamfundet och att han suttit häktad med restriktioner i mer än sex månader. Därför blir hans straff något kortare.

Mannen kommer att fortsätta att vara häktad fram tills domen vinner laga kraft. Under den tiden kommer han också att ha restriktioner, han får inte ta emot besök och han får inte ha kontakt med någon utom sin advokat via telefon eller mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.