Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark till vänster och åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Foto: TT

Advokaten: Åklagaren har inga bevis för mord och sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen var säker på sin sak under måndagens slutanföranden: Peter Madsen har mördat Kim Wall och motivet var sexuellt. Konstruerad historia, kontrade advokat Betina Hald Engmark, men den bygger inte på fakta.

– Det är inget tvivel om att han (Peter Madsen) har handlat irrationellt men åklagarmyndigheten har inga bevis, sa Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark i sitt slutanförande på måndagen.

Under inledningen av sin plädering la hon stor vikt vid att framhålla hur viktig bevisföringen är, att bevisen ska ha sådan styrka att det inte finns rimligt tvivel om att den åtalade är skyldig.

Mordet på Kim Wall

– Det är en absolut nödvändighet i ett rättssamhälle för att undvika justitiemord, poängterade hon.

Att Madsen skiftat förklaringar är inget bevis i sig, menade advokaten. Orsaken var att han ville hem.

Advokatens motargument

Hon kontrade sedan åklagarens bevisning så här:

  • Det finns varken DNA från Kim Wall eller fingeravtryck på spännbanden.
  • Ubåten hade varit nere på den kalla havsbottnen, därför är det inte säkert att det blev så hett inne i båten. Ubåtsexperten och experten på förbränningsmotorer, som båda vittnat under rättegången, var inte eniga på alla punkter.
  • Man kan inte vara säker på att de kvinnor som Madsen bjudit in till båtturer skulle vara ensamma med Peter Madsen i ubåten.
  • Märkena i Kim Walls ansikte kan ha uppkommit vid ett fall.
  • Man har endast funnit blödningar vid ett stick på Kim Walls kropp. Blödningar uppstår bara när en levande människa skadas och cirkulationen fungerar. Just detta stick kan ha utförts från magen och inåt i kroppen och motivet behöver därmed inte vara sexuellt.

Yrkar på kort fängelsestraff

Hon höll sig därefter kvar vid att dödsorsaken inte kunnat fastställas.

– Det hade varit intressant att veta vad dödsorsaken är men det verkar fullständigt underordnat, sa hon och hänvisade till domar där man inte med säkerhet kunnat fastslå dödsorsaken och där det haft betydelse för utfallet.

– Rättsmedicinaren kan inte avvisa att dödsorsaken kan ha varit förgiftning. Det är lika möjligt som de dödsorsaker som åklagaren har pekat på, menade Betina Hald Engmark.

Advokaten yrkar på ett kort frihetsstraff för Peter Madsen, omkring sex månaders fängelse, för brott mot griftefriden. Hon menar att han inte kan dömas för mord och sexualbrott.

Sista ordet för dagen gick till Peter Madsen som sa: ”Jag är verkligen ledsen över det som skett”.

Dom meddelas klockan 13 på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet