Emma Persson, advokat på advokatbyrån Thomas Bodström, menar att det inte är olagligt att skjutsa en nyanländ flykting inom landet. Foto: Privat/TT

Advokat: Stämmer inte att det är olagligt att hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Både Malmö stad och polisen har gått ut med att det kan vara olagligt att hjälpa nyanlända flyktingar. Men Emma Persson, advokat med inriktning på asylrätt och brottmål, säger att det inte finns lagstöd för deras påståenden.

Emma Persson, advokat på advokatbyrån Thomas Bodström, har reagerat på att både Malmö stad och polisen hävdat att det är olagligt att på vissa sätt hjälpa nyanlända flyktingar. Hon menar att de inte har täckning för sina påståenden.

Malmö stad har skrivit att det är olagligt att ”ta med sig ensamkommande barn hem, eller till andra lokaler, även om man har goda avsikter”. De hänvisar till att det skulle handla om egenmäktighet med barn.

– När jag läser lagtexten kan jag inte se att det kan vara det. Jag kan inte se hur det skulle kunna vara något skiljande som sker obehörigen från vårdnadshavaren. Många barn som kommer är över femton år – för att det ska vara egenmäktighet med barn krävs det att barnet är under femton år.  Jag kan inte se att det skulle vara ett brott, sedan är det olämpligt. Det bästa är att Socialtjänsten får ansvaret för barnet och att asylprocessen påbörjas, säger Emma Persson.

Hon poängterar att utgångspunkten för det resonemanget är att barnen vill följa med, annars kan det vara fråga om människorov.

”Illa att man ger så felaktig information”

Emma Persson menar att det inte heller finns lagstöd att hävda att man inte får skjutsa flyktingar inom landet.

– Polisen har framför allt sagt att man inte får köra någon från centralen, vuxen eller barn. Men i Sverige får man hjälpa papperslösa. Om man inte gör det i vinstsyfte får man gömma utlänningar som inte är här legalt. Polisen hänvisar till en paragraf i utlänningslagen som handlar om människosmuggling, men människosmuggling handlar antingen om att man för någon över en gräns eller passerar genom Sverige, det vill säga transitering, till Finland eller Norge.

Hon säger att det inte har prövats, men att hon tolkar lagen som att det skulle kunna vara straffbart att köra genom Sverige i syfte att ta en person till ett annat land även ingen landsgräns passeras.

– Jag tycker att det är illa att man ger så felaktig information till människor. Det sprider en oro till människor som vill hjälpa, att de skulle göra något olagligt. Det är bättre att gå ut med information om vad som gäller och att berätta att det är olämpligt, men inte olagligt, att köra i väg ett flyktingbarn. Man ska ta kontakt med socialtjänsten om det handlar om barn, säger Emma Persson.

Polisen: ”Säger inte att man blir straffad”

På sin hemsida skriver polisen att det kan vara straffbart att hjälpa någon att resa in i Sverige eller att passera genom landet, men i intervjuer har företrädare sagt att det även gäller att skjutsa någon till exempelvis en sovplats eller matställe.

Men Ewa-Gun Westford, presskommunikatör vid polisen i Skåne, menar att polisen inte alls har slagit fast att det är ett brott att skjutsa en nyanländ person inom landets gränser.

– Vi säger inte att man blir straffad om man gör det utan det vi säger är att om vi påträffar det här kan det bli en polisanmälan och en utredning, och det är möjligt att det blir så i slutändan. Det måste prövas, säger hon.

–  Vi vill skydda människor från att bli utsatta. Vi försöker att upprätthålla lagen och försöker skydda människor från att till exempel bli utsatta för människosmuggling.

Är det inte viktigt att folk vet vad som gäller?

– Det vi säger är att man kan bli föremål för polisutredning tills saken är prövad. Vi upprättar en anmälan, sedan får en åklagare tolka.

Malmö stad backar

På måndagskvällen backade Malmö stad från sitt uttalande.

– Det är generellt inte olagligt att hjälpa ett barn med skjuts eller någon enstaka övernattning men det är olämpligt utifrån barnets bästa, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

Hon säger att barnen som söker en tillflykt i Sverige behöver komma in i asylprocessen så fort som möjligt och få en god man.

Det är olyckligt att vi gick ut med en felaktig information men personalen har varit pressad. Nu har vi lagt ut rätt information på vår hemsida, säger Annelie Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.