Hör Mona Mårtensson, regionchef på Arbetsförmedlingen, om hur man ska tänka kring sommarjobb 2021. Foto: Privat bild och Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingen flaggar för betydligt färre sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sommarjobb som lades ut för ansökan i december 2020 var nästan halverat jämfört med året dessförinnan.

– Det är betydligt färre sommarjobb än vi har sett de senaste åren, säger Mona Mårtensson som är biträdande regionchef på Arbetsförmedlingen.

I december annonserades det om 850 skånska sommarjobb på Arbetsförmedlingen – i december 2019 var siffran nästan 1 600. Om man ser till hela landet ligger minskningen på runt 30 procent.

– En självklar förklaring är den rådande covid-situationen. Jag kan tänka mig att arbetsgivarna är avvaktande, för att se hur situationen kommer utveckla sig, hur vaccinationen kommer att påverka och hur snabbt det kommer ge effekt, säger Mona Mårtensson på Arbetsförmedlingen.

”Inte nattsvart överallt”

Alla branscher är dock inte lika hårt drabbade. Främst är det inom besöks- och servicenäringen som antalet utannonserade sommarjobb hittills är lägre än vanligt.

– Det är ju inte nattsvart överallt. Branscher där vi ser att det finns många sommarjobb är till exempel e-handeln och inom vården, säger Mona Mårtensson.

”Knacka dörr”

Hur ska man tänka om man vill ha ett sommarjobb?

– Man ska inte ge upp. Man ska fortsätta söka. Vår platsbank är ett forum att titta på – men jag tänker att man även ska titta på kontakter. Och så kan man skicka in intresseanmälningar och kanske till och med knacka dörr för att komma åt sommarjobben, säger Mona Mårtensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.