Afrikansk pest hotar danska svin

Publicerad

För att skydda de danska svinen från afrikansk svinpest vill den danska regeringen och stöttepartiet Dansk Folkeparti sätta upp viltstängsel längs gränsen mot Tyskland. Bönderna är positiva medan jägarna är mer skeptiska.

Under tisdagskvällen hölls ett informationsmöte om planerna som skapat debatt i Danmark. Idén betyder nämligen att ett viltstängsel ska löpa 70 kilometer längs den dansk-tyska gränsen och skydda den danska miljardexporten av griskött.

Stängslen är en och en halv meter höga och förväntas kunna hindra att virussjukdomen afrikansk svinpest sprida sig till Danmark, menar förespråkarna enligt DR Nyheter.

Simmar över fjord

Stängslet är tänkt att dras tvärs över Jylland, från Flensborg i öst till Tønder i väst. Hans Kristensen, jägare och författare till flera böcker om jakt, säger till DR Nyheder att stängslet inte kommer hålla svinpesten ute ur Danmark. Han menar att det inte finns vildsvin där stängslet planeras – de lever framförallt öster om Flensborg och tar sig till Danmark genom att simma över Flensborg Fjord.

Afrikansk svinpest kan drabba både tama grisar och vildsvin. Sjukdomen har påträffats i Polen och de baltiska länderna och risken att den sprider sig till Danmark beräknas vara låg i dagsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer