Foto: Bernard Mikulic

Byggnadsägaren: ”Inte första gången någon tar sig in”

Uppdaterad
Publicerad

En tragisk händelse men en lättnad att ingen kom till skada. Så beskriver ägaren till byggnaden branden i Kockums gamla lokaler.

”Tragiskt med branden i Kockums gamla ubåtshallar. Ett stycke central och viktig Malmöhistoria,” skriver Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh på Twitter efter branden på Stora Varvsgatan.

Ägare till fastigheten är Varvsstaden AB, en aktör inom stadsutveckling. Bolagets vice vd kommenterar händelsen så här:

– Det är både överraskande och tragiskt. Det är guds försyn att ingen har kommit till skada och att branden inte spred sig till andra byggnader, säger Staffan Flycht, vice vd och operativ chef för Varvsstaden AB.

LÄS MER: Branden i Västra hamnen under kontroll

Foto: Bernard Mikulic

Skulle saneras och renoveras

I fastigheten har Kockums haft tillverkning av maskindelar. Fram till för ett par år sedan hade vindkraftsproducenten EWP tillverkning i lokalerna. Sedan dess har lokalerna stått tomma. Innan branden utbröt pågick en omfattande sanering.

– Fastigheten skulle saneras invändigt eftersom det har varit åratal av industriproduktion i lokalerna. Jag antar att miljöföroreningarna kan ha gett upphov till de giftiga rökgaserna, säger Staffan Flycht.

Planen var att saneringen av lokalerna skulle bli klar någon gång under nästa år. Därefter skulle fastigheten genomgå en renovering.

– Vi har haft och har intressenter som vill hyra lokalerna. Det har handlat om både kontorsintressenter och kulturaktörer, säger Staffan Flycht.

Bistår med övervakningsbilder

Med tanke på brandens omfattning är det svårt att uttala sig om framtiden.

– De flesta av oss avbryter vår semester för att orientera oss om läget och få en bild av vad som har hänt. Vi kommer också att bistå polisen med uppgifter som de behöver, säger Staffan Flycht.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand efter händelsen. Staffan Flycht från Varvsstaden berättar att bolaget kommer att hjälpa polisen med kameraövervakningsbilder.

– Stora delar av området är kameraövervakat. Om det nu är någon som har tagit sig in på området så är det inte första gången. Tidigare har det mest handlat om kopparstölder eller så har det varit kids som har drivit runt, säger Staffan Flycht.

På måndagsmorgonen hade räddningstjänsten fått kontroll över branden. Foto: Petra Olsson

Närmaste fastigheten rökdrabbad

Fastighetsbolaget Wihlborgs äger fastigheten där Media evolution och SVT har sina lokaler.

– Det jag vet är att vårt eget hus inte har några skador, men hyresgästerna inne på Media evolution avråds från att vara i sina lokaler. Deras lokaler ligger närmast den brinnande byggnaden och har blivit drabbad av rök, säger Staffan Flycht.

Under förmiddagen kommer Wihlborgs att delta i ett möte med flera andra berörda.

– Vi kommer att vara med vid ett möte med representanter från Varvsstaden, räddningstjänsten och försäkringsbolagen nu under förmiddagen, säger bolagets vd Anders Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.