Lena Axelsson är tillförordnad vårdnadshavare för Ahmadzia, ett av de flyktingbarn som politikerna valt att anmäla. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Ahmadzia, 11, har aldrig fått bidrag – ändå anmäld för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Skurup har polisanmält 17 ensamkommande barn och ungdomar för bidragsbrott. Ingen av dem har dock fått några bidrag och dessutom visar det sig att alla barnen var under 18 år när de kom till Skurup, även de som fått åldern ändrad. Nu har åklagaren lagt ner förundersökningen.

Ahmadzia kom ensam till Sverige i november 2015. han skrattar när han ser bilden från hans första jul hos familjen Axelsson. En liten, blyg kille uppkrupen i soffan.

Då ansågs han vara 10 år. Men sen dess har Migrationsverket sänkt hans ålder med två år. Idag går han i mellanstadiet och spelar fotboll i Janstorps IF.

– Han har klarat sina studier med briljans, säger Lena Axelsson, som är tillförordnad vårdnadshavare och socialdemokratisk politiker i kommunen:

– När allting går så bra dyker detta upp. Han har blivit polisanmäld för att han har ljugit om sin ålder.

Lena Axelssons ögon tåras när hon tänker på den dagen.

– Det första han sa var:  Får jag inte stanna nu, vart ska jag ta vägen? Han segnade ner på golvet.

17 barn anmälda av politikerna

Ahmadzia är ett av 17 ensamkommande barn som polisanmälts av politikerna i Skurups kommun för bidragsbrott. Alla som har fått sin ålder ändrad, oavsett om det är uppåt eller nedåt, har polisanmälts. Moderaterna och Sverigedemokraterna beslutade om polisanmälan, trots att kommunens chefstjänstemän avrådde från att göra det.

Ulrika Persson, chef för individ- och familjeomsorgen, svarar snabbt när hon får frågan om hur många av de 17 – efter att de fått åldern ändrad – ska ha varit över 18 år när de kom till Skurup:

– Ingen av dem, säger Ulrika Persson.

Inga bidrag utbetalda

Inte en krona har heller betalats ut i bidrag till de 17 ensamkommande barnen och ungdomarna. Kostnaden för familjehem och HVB-hem har staten stått för, berättar hon.

Varför polisanmälde man då?

– Det får du fråga myndighetsnämnden om, säger Ulrika Persson.

Vi försöker i två dagar få en intervju med Myndighetsnämndens ordförande, moderaten Bianka Mårtensson, men hon säger nej. Istället får vi tag på Sverigedemokraternas ledamot i samband med ett möte.

– Det var ett par små barn. Det har jag för mig att det var om jag minns rätt, säger Jimmy Nilsson (SD), andre vice ordförande i myndighetsnämnden.

Utredningen nedlagd

Han får frågan varför han röstade för att polisanmäla dem och varför de anmälde för bidragsbrott när ingen av de 17 fått några bidrag.

– Det är som det är. Nu får vi gå vidare för att se vad vi ska göra, för nu har utredningen tydligen blivit nedlagd av åklagaren, säger Jimmy Nilsson.

Kammaråklagare Stefan Waern säger att han kom fram till samma sak som chefstjänstemännen och lade därför ner utredningen.

Men kommunalrådet i Skurup står fast vid att det var rätt att polisanmäla.

– Först och främst ska vi analysera åklagarens beslut, sen går det inte att utesluta att enskilda individer kan ha gjort sig skyldiga till andra brott. Men det är en utredning som får visa sig längre fram, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande.

Manifestation på lördag

Oppositionen är mycket kritisk till polisanmälningarna. På lördagen arrangeras en manifestation mot intolerans i Skurup.

Eva Hallmer Lindahl (L) är en av arrangörerna:

– Detta handlar inte om logik. Det handlar om en häxjakt på ensamkommande flyktingbarn. Och det är politikerna som sätter tonen:

– Det är oerhört allvarligt, säger Eva Hallmer Lindahl.

Johan Bolinder håller med om att debatten blivit hätsk i Skurup:

– Man kan se en tydligare polarisering i olika frågor, ja.

Hur tror du situationen påverkas av att de högsta politikerna polisanmäler en 11-åring för bidragsbrott?

– Jag tror att det också finns ett stort tvivel kring acceptansen för att man inte skulle agera där det finns skäl att agera, vilket jag menar har varit fallet under den tidigare mandatperioden, svarar Johan Bolinder.

Efter att artikeln publicerats har Skurups individ- och familjeomsorgsförvaltning gjort en ny genomgång av ärendena. Då visade det sig att en av de 17 ensamkommande var myndig – alltså hade fyllt 18 år – när hen kom till Skurup. Övriga hade, efter att åldern ändrats uppåt eller nedåt, varit under 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.