• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Matematikprofessor Kalle Åstöm menar att tanken om artificiell intelligens är något som länge har kittlat mänskligheten. Foto: SVT

Forskarna: ”Tanken kittlar mänskligheten”

Uppdaterad
Publicerad

All teknikutveckling kan användas på bra eller dåliga sätt. Så även AI. Var befinner vi oss nu och vart är vi på väg? Kommer AI leda till katastrof eller stora möjligheter?

Bill Gates, Elon Musk och vetenskapsmannen Stephen Hawkings har alla varnat för att utvecklingen av artificiell intelligens kan vara mänsklighetens största misstag. De menar att en superintelligens, som är överlägsen människans, kan hota vår art.

Andra menar att de överdriver.

Matematikprofessor Kalle Åstöm och specialistläkaren i nuklearmedicin Elin Trägårdh har båda stor erfarenhet av AI.

Hör dem diskutera den artificiella intelligensens framtid i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.