Akelius hotar att låsa alla balkonger och fönster i Kronprinsen

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget Akelius hotar att låsa alla balkonger och fönster i Kronprinsen i Malmö i två års tid. Detta efter att personal vid flera tillfällen ska ha utsatts för att tunga föremål kastats mot dem.

– Ingen seriös hyresvärd skulle uttrycka sig på det viset, säger Pierre Mens, en av dem som bor i 26-våningshuset.

”Någon person i höghusets översta våningar har kastat föremål på arbetande personal. Tunga föremål som kan skada eller döda.”

Så inleds brevet som delats ut till hyresgästerna i Kronprinsen. Akelius meddelar hyresgästerna att händelserna polisanmälts och att Akelius ”gör allt för att få tag i de personer som försöker vålla andra skada”.

Pierre Mens upprörs över Akelius hot. Foto: Privat

Enligt Akelius har det vid tre tillfällen hänt att föremål kastats på personal och entreprenörer. Hyresgästerna informeras i brevet om att den skyldige omedelbart kommer att vräkas. Om ingen förbättring sker hotar Akelius att låsa samtliga hyresgästers balkonger och fönster under två års tid.

– De skulle bara våga. Då får de samtliga hyresgäster emot sig och de kommer inte att få in en krona i hyra, säger Pierre Mens, som är mycket kritisk till formuleringarna i brevet.

Kollektiv bestraffning

Pierre Mens tycker att det bedrövligt att byggnadsarbetare utsatts, men ser hoten som en kollektiv bestraffning.

– Det behöver inte ens vara en hyresgäst. Det kan vara ett busstreck. Det kan vara personer som tagit hissen högst upp och kastat ner saker.

Brinnande fimp på balkongen

Men det finns också hyresgäster som tycker att Akelius gör rätt i att hota med att låsa samtliga balkonger och fönster.

– Det är kanske inget annat som hjälper. Det är inte klokt att de kastar ner saker på dem som jobbar. Man har kastat ner en brinnande fimp på min balkong, säger hyresgästen Christina Sandberg, som hoppas att hennes egen balkong inte kommer att låsas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.