Foto: SVT

Åkesson möter Shekarabi i debatt: ”Du vilseleder ditt eget folk”

Uppdaterad
Publicerad

”Du har bestämt dig för att svika svenska löntagare”. Det sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en het debatt på fredagen.

Den 30 november ska riksdagen rösta om regeringens förslag till ny upphandlingslag. Den ska ge stat, kommuner och landsting rätt att vid offentliga upphandlingar ställa krav på löner, arbetstider och semester i de företag som tävlar om anbuden. Tidigare hade regeringen SD med sig i frågan, men partiet har svängt.

SD anser att flera delar skulle diskriminera svenska företag och utestänga småföretagen från offentliga upphandlingar. Civilminister Ardalan Shekarabi krävde då att få debattera frågan med Jimmie Åkesson med byggarbetare som publik.

Ett hundratal samlade

Så på en grusplan i skånska Bromölla möttes civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i en snabbinkallad debatt på fredagen och ett hundratal människor var samlade i publiken för att se debatten.

”Borde stängt in oss”

– Politikerna har inte tagit sitt ansvar. I Sverige ska svenska löner gälla. Ingen borde acceptera att vi sänker lönerna för svenska löntagare med våra skattepengar, inledde civilminister Ardalan Shekarabi.

Jimmie Åkesson menar att man är överens med regeringen om att i Sverige ska svenska regler gälla. Men att många delar i förslaget är skadliga för svenska företag.

– Vi borde ha satt oss i ett rum du och jag och inte kommit ut förrän vi var överens, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson säger också att regeringen inte kommer att få igenom sitt förslag då man vägrat att förhandla med Sverigedemokraterna innan man presenterade det färdiga förslaget.

– Du har bestämt dig för att svika svenska löntagare och för en lönedumpning i byggbranschen. Om ni röstar ner förslaget kommer vi fortsätta att ha social dumpning och fortsätta att gynna utländska företag med löner långt under de svenska, kontrade Ardalan Shekarabi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.