Den tidigare knarkdömda skåningen misstänks för ett nytt narkotikabrott. Enligt åklagaren har han flugit ett plan som släppt 30 kilo cannabis över södra Skåne. Arkivfoto. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Åklagare bekräftar: Ex-pilot misstänks ha släppt knarkpaket över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare knarkdömda skåningen misstänks för ett nytt narkotikabrott. Enligt åklagaren har han flugit ett plan som släppt 30 kilo cannabis över södra Skåne.

Det var Kvällsposten som var först med att berätta om att ett flygplan misstänks ha använts vid ett narkotikabrott i Smygehamn i början av augusti.

Åklagaren Ulla Karlbrink kan nu för SVT Nyheter Skåne bekräfta misstanken om att ett flygplan använts.

– Det har kommit från ett annat land och flugits in i Sverige, säger Ulla Karlbrink till SVT Nyheter Skåne.

Enligt åklagaren är det en skåning som tidigare arbetat som pilot men mist sitt flygcertifikat som ska ha flugit knarkplanet. Narkotikan ska ha släppts från luften.

– Det är iakttagelser som har gjorts den här dagen som har gjort att vi har de här misstankarna, säger Ulla Karlbrink.

Tidigare knarkdom

Den misstänkta knarkpiloten är tidigare dömd till fängelse för insmuggling av svartfärgat kokain från Sydamerika via en godsförsändelse.

I samband med att två män greps i början av augusti tog polisen 30 kilo cannabis i beslag. Det är denna narkotika som misstänks ha släppts från ett flygplan.

Fortsatt misstänkta

De två männen har suttit häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, men försattes i slutet av september på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock.

Brottsrubriceringen är än så länge oförändrad, även om narkotikan inte har analyserats färdigt. Därmed är det ännu inte klart hur mycket av den rusgivande substansen partiet innehåller, och vilket straffvärde detta motsvarar.

– Det som gör att ärendet är lite svårbedömt är att vi inte vet vilken typ av cannabis det här är, säger åklagare Ulla Karlbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.