Mannen dömdes till fängelse efter att ha hanterat svart kokain. Nu misstänks han för knarksmuggling i Smygehamn. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Misstänkt för knarksmuggling tidigare dömd för svartfärgat kokain

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till sju års fängelse för grova narkotikabrott efter att ha hanterat svartfärgat kokain. Nu sitter skåningen återigen häktad – misstänkt för knarksmuggling i Smygehamn under tiden som han varit villkorligt frigiven.

Det var 2015 som mannen dömdes till sju års fängelse i samband med att en narkotikasmugglingshärva avslöjades. Skåningen hämtade under sommaren 2014 ut ett postpaket från Ecuador, som skickats till en företagare på Orust utan företagarens vetskap.

Hittade sprängdeg

Skåningen körde tillbaka till sin bostad, och när polisen och tullen slog till hittades ett paket med drygt sju kilo kokain, värt uppåt tre miljoner kronor. Kokain är i vanliga fall vitt eller gulaktigt, men i detta fall var narkotikan utblandat med en annan substans och därför svart. I paketets deklaration angavs innehållet som ”aktivt kol”.

Förutom narkotikan hittades en pistol och tio kilo sprängdeg i de lokaler som skåningen hade tillgång till. Han dömdes för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Villkorligt frigiven

När skåningen återigen greps i Smygehamn i början av augusti var han fortfarande villkorligt frigiven för brotten han dömdes för 2015. Han sitter nu tillsammans med en annan man häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Om de åtalas och döms riskerar de fängelsestraff på mellan två och sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.