Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lunds universitets rektor Erik Renström mötte demonstranter i Lundagård för att diskutera förutsättningarna för att ha ett möte, något han inte ville ha bland alla demonstranter i tältlägret. Foto: Johan Nilsson/TT

Demonstranterna i Lund till rektorn: ”Stannar tills våra krav blir mötta”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitets rektor Erik Renström kom under onsdagen ut för att prata med studenterna som slagit upp tältläger i Lundagård. Demonstranterna själva säger att de tänker stanna tills deras krav blir mötta.

Demonstranterna ville mötas ute i tältlägret där två studenter skulle framföra de krav man ställt så de andra kunde lyssna.

Rektor Erik Renström ville i stället ha ett mer privat möte med några talespersoner. Detta klargjorde han också när han under några minuter var i Lundagård och pratade med ett antal av demonstranterna.

– Jag vet att det inte är Erik Renström själv som tar besluten, men vi vill att han tar tillfället i akt och för de samtal som behövs så att vi kan nå resultat, säger Ayla, en av de som demonstrerar i Lundagård.

Anklagar universitetet för dubbelmoral

Flera av demonstranterna menar att universitetet visar på en dubbelmoral då de bröt samarbeten med ryska universitet efter invasionen av Ukraina samt jobbar aktivt för att stödja akademin i Ukraina, medan något sådant inte varit på tal i denna konflikt.

– Vi har läst vad han skrev när Ryssland invaderade Ukraina, att han visade ett otroligt stöd, säger Ayla.

Rektorn har sagt att man inte kommer att gå demonstranterna till mötes kring kraven, samt att universitet inte har några övergripande samarbeten med universitet i regionen, även om det kan finnas enskilda forskare som har det.

– Jag vill hävda att vi har haft en väldigt konsekvent linje, säger Erik Renström och menar att orsaken att man bröt kontakten med ryska universitet skedde på uppmaning från regeringen.

Stannar tills kraven är mötta

Demonstranten Ayla beskriver de tre första dagarna med tältlägret som både fantastiska och utmanande.

– Vi är här tills våra krav blir mötta.

Under torsdagseftermiddagen pågick ännu diskussioner mellan demonstranterna och universitetsledningen om förutsättningarna för ett möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.