Därför beviljas få ansökningar om tillträdesförbud

Publicerad

Mathias Larsson är en av få åklagare som har hanterat butiksägares ansökningar om tillträdesförbud till butik. Enligt honom vill handlarna oftast porta individer som varken är anmälda eller dömda för brott.

– Då blir det helt enkelt ett nej, säger han.

Mathias Larsson har hanterat ett drygt tiotal ärenden om tillträdesförbud till butik, och enligt honom har ungefär hälften av dem beviljats.

– Vid varje ärende görs en riskbedömning. Man ställer sig frågor som ”Finns det risk för att den här personen kommer att begå brott i eller i anslutning till butiken?” och ”Är den här personen dömd eller åtminstone anmäld för andra brott i anslutning till butiken?”.

Personer som är dömda för exempelvis ringa stöld, hot eller våldsbrott i anknytning till en eller annan butik löper stor risk att få ett tidsbestämt tillträdesförbud enligt Mathias Larsson.

– Men är de inte anmälda eller dömda så blir det ett nej. Jag ser handlare som misstänker att vissa individer begår brott i deras butik, men då får de faktiskt först se till att anmäla det.

Stor inskränkning av frihet

Drygt ett år efter lagen trädde i kraft är det svårt att bedöma vilken effekt den haft. Men enligt Mathias Larsson är det åtminstone få individer som bryter mot ett förbud.

– Det har jag hittills inte varit med om, och det ser jag som en framgång.

Vi har träffat en handlare som önskar att man kunde utfärda ett tillträdesförbud direkt på plats, med hjälp av polis. vad tycker du om det?

– Nu är det bestämt att det är vi åklagare som beslutar om det. Man får inte glömma att ett sådant här förbud är en stor inskränkning av en persons rörelsefrihet, så därför bör varje beslut övervägas noggrant, säger Mathias Larsson.

Hör åklagare Mathias Larsson i klippet ovan.

Ansökningar om tillträdesförbud mars 2021 – februari 2022

Antal inkomna ärenden i Sverige: 579

Antal bifall: 183

Antal avslag: 340

Ej lagförda: 24

Återkallade ärenden: 32

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.