Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalades misstänkta för grovt insiderbrott. Nu yrkar åklagaren på villkorlig dom. Foto: Drago Prvulovic/TT

Åklagaren yrkar på villkorlig dom för skånska näringstopparna

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången där två skånska näringstoppar misstänks för grova insiderbrott avslutades under onsdagskvällen. Åklagaren yrkar på att Percy Nilsson och Dan Olofsson ska dömas till villkorlig dom och samhällstjänst.

Rättegången inleddes i slutet av augusti och under tisdagen gjorde åklagaren sin slutplädering. Byggmästaren Percy Nilsson och Sigmas grundare Dan Olofsson ska dömas till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt insiderbrott i samband med uppköpet av Malmöbolaget Victoria Park – om åklagaren får igenom sitt yrkande.

– Gärningens allvarlighet når inte upp till den graden att fängelse kommer i fråga, säger åklagare Pontus Hamilton till SVT Nyheter Skåne.

En av anledningarna till att han inte yrkar på fängelsestraff är att Dan Olofsson inte ska ha gjort någon ekonomisk vinst i affären.

– Det är ju till hans fördel vid bedömningen. Hade de delat på pengarna hade det varit en allvarligare bedömning, säger Pontus Hamilton.

Domen förväntas meddelas den 25 november.

SMS bakom åtalet

Åtalet bygger i grund och botten på ett sms från Dan Olofsson till Percy Nilsson:

”Hej Percy. Kommer ett bud imorgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan.”

Percy Nilsson svarar med tummen upp och köper samma dag aktier i Victoria Park för 3,4 miljoner kronor.

När försäljningen av Victoria Park offentliggjordes dagen efter gick Victoria Parks aktie upp med 8,76 procent.

Nekar till brott

Både Percy Nilsson och Dan Olofsson nekar till brottsanklagelsen. När åtalet kom skrev Dan Olofsson ett pressmeddelande där han uppgav att åklagaren missförstått innebörden av sms:et där han skriver att det är insiderinformation som ”får hanteras varsamt”.

Tidigare har Percy Nilssons advokat Lars Kruse sagt till SVT Nyheter att han var förvånad över åtalet.

– Jag är så säker som man kan vara i min bransch på att han blir frikänd, sa Lars Kruse då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.